{ "title": "Ön Diş Dolgusu", "image": "https://www.dolgu.gen.tr/images/On-Dis-Dolgusu-64693.jpg", "date": "19.01.2024 15:58:58", "author": "ORHAN ÇAĞLAR", "article": [ { "article": "Ön Diş Dolgusu, ön dişlerde meydana gelen çürüme, aşınma, diş minesinin zarar görmesi veya kırılması sonucunda ön dişlerin iyileştirilmesinde uygulanan işlemdir. Hekim öncelikle dişin çürük olduğunu tespit ederse ilk uygulanacak tedavi dişin çürükten temizlenmesi daha sonra sırası ise diş minesinin onarılması ve dişin gerekirse dolgu maddesi ile kullanılabilir duruma getirilmesidir. Ön dişler son olarak temizlenerek estetik görünümüne kavuşturulur. Ön diş dolgusu yaparken estetik olarak dişin çürümeden önceki haline yakın olması için güzel bir kavite hazırlanması gerekmektedir. Günümüzde dişlerimizin onarılmasının yanı sıra estetik görünüme de aynı derecede önem verilmesi nedeni ile özellikle ön diş dolgularında eski gri renkli amalgam dolgular tercih edilmemektedir. Harika bir gülümseme için tüm gülüş hattındaki dişlerin 1-2 saat süre tek bir seansla onarılması Bonding Sistemi ile mümkün olmakta ve çok yaygın olarak tercih edilmektedir. Dişin kendi renginde olan porselen dolgular veya kompozit dolgular hem dış görünüş açısından hem de diş sağlığı açısından ön diş dolgularında en fazla tercih edilen ön diş dolgusu çeşitleridir.

Kompozit dolgu nedir; amalgam dolguların yapımından daha uzun süren bu işlem dişin hem birebir kendi renginde olmasını hem de çok daha dayanıklı olmasını sağlar. Günümüzde ön diş dolgusunun yanı sıra arka dişlerde de tercih edilmektedir.

Kompozit dolgu nasıl yapılır; Bonding işlemi adı verilen dolgunun dişe bağlanmasını sağlayan ışın işlemi ile gerçekleşir. Diş çürükten temizlendikten sonra Bonding işlemi uygulanarak ince katmanlar halinde dişe kompozit dolgu koyulur ve ışınla sertleştirilir. Bu işleme diş istenilen boyuta ve görüntüye gelene kadar devam edilir. Daha sonra dişin yükseklik kontrolü yapılıp estetik görüntüsüne kavuşturulduktan sonra diş cilalanır.

Porselen dolgu nedir; ağız ölçüsü alınan dişin laboratuvarda hazırlanıp takılması sonucu uygulanan işlemdir. Yaygın olarak tercih edilmesinin sebebi, amalgam dolguda veya kompozit dolguda karşılaşılan eksikliklerle karşılaşılmasından kaçınmaktır. Amalgam dolgu rengi açısından ön diş dolgusunda tercih edilmediği gibi kompozit dolgu da ışınla dişi sertleştirme esnasında çok az da olsa büzülme meydana gelebildiği için tercih edilmeyebilir. Bu durumlarda porselen dolgu iki dolgu tipinin açıklarını kapatmaktadır. Laboratuvarda hazırlanan diş kalıbının ağza yapıştırılarak yerleştirilir. Bu yapıştırma işlemi özel adhesive sistem sayesinde yapılır.
" } ] }