{ "title": "Diş Dolgusu Ağrısı", "image": "https://www.dolgu.gen.tr/images/Dis-Dolgusu-Agrisi-76464.jpg", "date": "20.01.2024 00:36:57", "author": "Vildan Güneş", "article": [ { "article": "Diş dolgusu ağrısı, genellikle dolgu esnasında bir aksilik varsa, kısa bir süre sonra kendisini hissettirmeye başlar. Çoğunlukla dişimiz ağrımaya başladığı zaman diş hekimine gideriz. Yıl içinde belirli aralıklarla, diş kontrolüne gitmek gerekir. Böyle olursa, ağız sağlığımızı korumakla kalmaz, hasta dişleri de erkenden teşhis etmiş oluruz. Dişte başlayan hafif çürüme, erken temizlik ve dolgu sayesinde uzun yıllar o dişi kullanmamızı sağlar. Eğer bu çürük dişi önemsemez, tedavi ettirmezsek çürük sinire kadar nüfuz eder ve dayanılması zor ağrılar başlar. Gece gündüz bu ağrıyı çekmek zorunda kalırız. Diş dolgusu ağrısı, dolgu yapıldıktan sonraki ilk 3-5 saat içinde meydana gelen hafif ağrılar normal olarak kabul edilmektedir. Fakat sürekli devam eden bir ağrı varsa, tekrar doktora bir görünmek gerekir. Diş dolgusu ağrısı, kalıcı diş ağrısı ve geçici diş ağrısı olarak iki şekilde görülür. Şimdi bunları inceleyelim;

Diş dolgusu sonrası kalıcı diş ağrısı neden olur?

Diş dolgusu bağlanma hatası: Çürüyen diş, iyice temizlendikten sonra meydana gelen oyuk, dolgu maddesiyle doldurulur. Dişin yüzeyi bu dolgu maddesiyle yapıştırılır. Eğer yapıştırma esnasında diş oyuğu iyice kurumaması, çürüğün tam temizlenmemesi veya su, tükürük kalması halinde dolgu maddesi, diş oyuk yüzeyine tam yapışmayacaktır. Böyle olunca da dolgu maddesi doğru şekilde diş dokusuna bağlanamaz ve diş dolgusu ağrısı başlar. Hatta dolgu ile diş arasında görünmez bir boşluk kalsa bile, içilen sıcak ve soğuk içecekler dişin hassas tabakasına kadar inerek ağrı yapmasını sağlar. Diş dolgusu ağrısı dişinde erken müdahale olmazsa, yeni çürükler oluşur, çürük derinlere kadar inerek bakteri oluşmasına neden olur.

Uygun bir şekilde düzeltilmemiş dolgular: Diş dolgu yapıldıktan sonra üstü ve yanları düzeltilmedi ise bitişiğindeki diğer dişleri tahriş eder ve ağrıya yol açar. Diş üstü ve yanları düzeltilmemiş ve fazlalıklar alınmamışsa diş etleri zarar görür, kanamalar meydana gelir. Yemek yerken yükseklik olacağından bastırdıkça diş dolgusu ağrısı meydana gelecektir.

Diş dolgusu sonrası geçici diş ağrısı neden olur?

Kanal tedavisi sonrası ağrı: Dişteki çürük ilerlemiş ve daha derinlere inmişse sinirlere dayandığından, ağrı dayanılmaz olur. Bu yüzden dişin kanal tedavisi yapılır ve sinirler tedavi edilir. Böyle bir tedaviden sonra dolgu alanı da genişler. Daha sonra diş doldurulur, fakat diş ağrısı tam geçmez birkaç hafta sürer. Eğer geçerse kanal tedavisi başarılı olmuştur, geçmezse kanal tedavisinin tam manasıyla yapılmamıştır. Bazen de kanal tedavisi sonrası, hasta dişe yakın dişte ağrı var gibi hissedilir.

Alerjik durumdan oluşan ağrı: Diş dolgusu katkı maddesinin farklılığından doğan bir alerjik reaksiyon sonrası oluşan ağrıdır. Bu durum daha çok gümüş amalgam dolgu tipinde görülmektedir ve geçici bir diş dolgusu ağrısıdır. Kaşıntı, kızarıklık ve ağrı yapar. Dolgunun değiştirilmesi gerekir ve bu şekilde diş dolgusu ağrısı son bulacaktır.
" } ] }